postheadericon Wstążki do ozdabiania tortów

Tort to ciasto na specjalną okazję. Można kupić gotowy lub samemu zbawić się w cukiernika i upiec dla siebie i swoich bliskich pyszny torcik. Tak naprawdę nie jest to karkołomne ciasto i każda pani domu sobie z nim poradzi. Pojawia się zatem pytanie jak ciekawie udekorować to wyjątkowe ciasto. W cukierni można kupić gotowe ozdóbki z masy cukrowej. Kolorowe ozdóbki do ciast najczęściej są jadalne, wykonuje się je także z czekolady białej lub czarnej.

A czy można tort na urodzin udekorować materiałową wstążką lub kolorową tasiemką ? Wiele zależy od tego jak jest zrobiony. Tradycyjne torty z masą budyniową czy śmietanową nie koniecznie nadają się do przyozdabiania ich wstążkami z satyny czy woalu. Natomiast jeśli wierzchnia warstwa ciasta pokryta będzie masą warto wykorzystać dodatkowo podłużne biszkopty obkładać nimi dookoła tort a następnie obwiązać go wybraną elegancką, błyszczącą wstążką. Wtedy będzie się ona elegancko prezentować, nie ubrudzi się a kiedy zechcemy pokroić ciasto po prostu rozwiążemy wstążkę. Jest to jeden z prostszych sposobów na udekorowanie tortu urodzinowego wstążką.

Bardziej wymagające okazjonalne słodkości to tort ślubny ze wstążkami. Do tego celu najlepiej użyć gotowej masy cukrowej lub wykonać ją samodzielnie. Wtedy pieczemy kolejne blaty tortu różnej wielkości, przekładamy je masą a poszczególne krążki tortowe obkładamy białą masą cukrową. Następnie układamy jeden na drugim od największego do najmniejszego a na koniec najprzyjemniejsza czynność czyli dekorowanie wstążkami. Do tego można użyć zwykłych tasiemek do pakowania prezentów. Formujemy pojedyncze wstążki lub obwiązujemy poszczególne krążki zawiązując dekoracyjny węzeł. Wstążkę można też przymocować na odrobinie roztopionej czekolady.

A jak zrobić czekoladowe wstążki?

Roztopione czekolady białą i czarną, które mają mieć temperaturę ok. 30 stopni wylewamy na wcześniej pocięte paski folii bezbarwnej. Paski te powinny mieć 3 cm. szerokości. Najlepiej robić to na papierze, który ochroni blat kuchenny ponieważ przy rozciąganiu czekolada wypłynie poza folię. Można to zrobić przy użyciu pędzelka lub zrobić to tępą stroną noża. Zaczynamy od ciemniej czekolady a gdy po ok. 5 min. zastygnie nakładamy na nią białą czekoladę i znów rozprowadzamy. Każdy kawałek foli składamy formując łezkę i schładzamy w lodówce. Po wyjęciu odrywamy folię i układamy na torcie gotowe wstążki z czekolady.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 16888 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/923.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Comet Cache: failed to write cache file for: `/wstazki-do-ozdabiania-tortow/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/xsv/public_html/923.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`.' in /home/xsv/public_html/923.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html ...', 9) #1 /home/xsv/public_html/923.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/xsv/public_html/923.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /home/xsv/public_html/923.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #5 /home/xsv/public_html/923.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #6 /home/xsv/public_html/923.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown in /home/xsv/public_html/923.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435